Postimerkkeily

Postimerkit

Jotta posti ottaa lähetyksen kuljetettavakseen, tulee lähetyksen postimaksun – toisin sanoen korvauksen siitä, että posti kuljettaa lähetyksen paikasta A paikkaan B – olla maksettuna. Yksinkertaisuudessaan postimerkki on ratkaisu tähän, eli lähetettävään postiin kiinnitettävä todiste siitä, että kyseisen postilähetyksen postimaksu on maksettu ennalta. 

Postimerkit ovat kooltaan hieman vaihdellen muutamien senttien pituisia reunoiltaan ja usein postimerkeissä on jokin kuva sekä tieto postitusluokasta postimerkin arvon kera. Kun postimerkillä varustettu postilähetys otetaan postin kuljetukseen, postimerkit ikään kuin mitätöidään. Yleisimmin postimerkit mitätöidään postileimalla, mistä ilmenee sekä lähetysaika että -paikka. Mitätöinnin tarkoitus on estää postimerkkien väärinkäyttö, eli postimerkin käyttö toistamiseen postipalvelun maksuna.

Postimerkkien ostaminen on tehty nyky-yhteiskunnassa helpoksi. Postimerkkejä voi ostaa Suomessa lähes kaikista päivittäistavarakaupoista, huoltoasemilta, kioskeilta sekä tietenkin Postin toimipisteistä.

Postimerkkien synty

Postimerkit syntyivät tarpeeseen selkeyttää postimaksujen monimutkaisuutta. Kun aiemmin vastaanottaja joutui maksamaan postimaksun suoraan postinkantajalle, keksi Rowland Hill niminen mies postimerkin. Keksintö oli perusperiaatteeltaan hyvin samanlainen kuin nykyistenkin postimerkkien. Idea rakentui sen ympärille, että postimaksu maksetaan jo lähetysvaiheessa ennakkoon eikä sitä peritä vasta tehdyn kuljetuksen jälkeen. Postimerkkien oli tarkoitus yksinkertaistaa ja selkeyttää postittamista ja siinä tarkoituksessa postimerkki onnistui.

Postimerkki tuotteena

Postimerkki on tavallisesti suorakulmion mallinen paperinen liimapintainen merkki. Postimerkkien ulkomuotoa ei kuitenkaan ole tarkasti määritelty ja ajan saatossa on nähty niin pyöreitä kuin kolmion mallisiakin postimerkkejä. Postimerkkejä on valmistettu myös muista materiaaleista kuin paperista, esimerkiksi muovista ja foliosta. 

Nykypäivänä postimerkkejä löytyy valikoimasta runsaasti ja olemassa on myös niin sanottuja erikoismerkkejä. Erikoismerkkejä ovat esimerkiksi sellaiset merkit, joissa on raaputettava pinta kuin raaputusarvassa. Erikoismerkkejä valmistetaan usein jonkin merkittävän tapahtuman johdosta, kuten Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi vuonna 2017.

Postimerkeissä on nykyisin usein liimapinta toisella puolella, minkä ansiosta merkit ovat helposti kiinnitettävissä postilähetyksien pinnalle. Olemassa on kuitenkin myös postimerkkejä, joiden kiinnityspinta tulee kostuttaa saadakseen merkin kiinnittymään sekä sellaisia, joihin pitää erikseen lisätä liima. Nykyisin kostutettavia tai liimaa vaativia merkkejä ei yleisesti tavata, mutta silti niitä maailmasta löytyy.

Kuka vain ei voi valmistaa itse postimerkkejä, vaan virallisia postimerkkejä julkaisee Maailman postiliittoon eli UPU:un kuuluvien maiden postilaitokset. Suomessa postimerkkejä julkaisevat sekä Suomen Posti että Ahvenanmaan Posti. Suomessa postimerkki enintään 50 grammaa painavalle kotimaan lähetykselle, joka mahtuu postiluukusta maksaa 1,60 € ja kyseinen merkki kulkee nimellä kotimaan ikimerkki. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *