Harrastukset, Postimerkkeily

Filatelia harrastuksena

Filatelia eli postimerkkeily on yksi maailmaan laajimmalle levinneistä harrastuksista. Filatelia tarkoittaa erinäisten postihistoriaan liittyvien kohteiden tutkimista ja keräilyä. Filatelian harrastajaa eli postimerkkien keräilijää kutsutaan filatelistiksi. 

Postimerkkeilyn aloittaminen on helppoa, eikä aloittelija välttämättä tarvitse juurikaan välineitä harrastuksen alkumetreillä. Kokoelman ja kiinnostuksen kasvaessa harrastajan, tutkijan tai keräilijän tarve apuvälineille voi syntyä. Erilaisia apuvälineitä, joita filatelistit käyttävät ovat muun muassa kansiot postimerkkien säilyttämiseen, postimerkkiluettelot, kirjallisuus ja muut lähteet taustatietojen selvittämiseen ja postihistorian tutkimiseen, atulat merkkien käsittelyyn sekä suurennuslasit.

 

Filatelian aloittaminen käytännössä

Ensimmäisiä kysymyksiä, minkä eteen aloitteleva filatelisti tulee, on varmasti se, mistä postimerkkeily oikein pitäisi aloittaa. Tähän ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, mutta hyvä tapa on alkaa keräämään postimerkkejä omista posteistaan. Vaikka nykyisin ihmiset ovat aiempaa vähemmän yhteydessä toisiinsa postin välityksellä, kannattaa aloittelevan filatelistin ehdottomasti kerätä postimerkit kaikista vastaanottamistaan postilähetyksistä. Mikäli sattuu vastaanottamaan kirjeen, jonka kuoressa on ehjä merkki sekä leima, kannattaa se ottaa kokoelmaan kokonaisuudessaan niin, että postimerkkiä ei lähetä yksinään irroittamaan kuoresta. Tällä tavalla filatelisti pääsee aloittamaan harrastuksena helposti.

Toinen hyvä tapa aloittaa harrastus on tutustua Suomen Filatelistiliiton toimintaan. Suomessa Filatelistiliitolla on yli 70 jäsenyhdistystä, joiden yhteystiedot löytyvät Suomen Filatelistiliiton kotisivuilta. Jäsenyhdistyksiä löytyy ympäri Suomen ja kerhot kertovat mielellään ottavansa vastaan uusia jäseniä ja aloittelevia filatelisteja. Toki kerhoista löytyy sisältöä myös pidempään filateliaa harrastaneille.

Aloitti filatelian harrastuksena miten tahansa, tärkeintä on, että keräily ja tutkimus tuntuu harrastajasta mielekkäältä. Koska postimerkkejä on maailmassa paljon, on myös niihin liittyvää materiaalia. Harrastajan ei siis kannata lähteä liikkeelle sillä ajatuksella, että heti pitäisi saada valmiiksi kokoelma, vaan postimerkkeilyn aiheisiin sekä taustamateriaaleihin kannattaa perehtyä rauhassa. Postimerkkeily on myös siitä mukava harrastus, että mikäli se jää hetkeksi paussille, se on helppo aloittaa uudelleen hyvinkin nopeasti ja kivuttomasti. 

Filatelistien keski-ikä on kohonnut, mutta heitä on silti maailmassa – myös Suomessa – paljon. Tämä on tärkeää, sillä merkittävä osa filateliaa on näyttelyt sekä niiden yhteydessä pidettävät huutokaupat. Näyttelyissä pääsee tutustumaan kokoelmiaan kerryttäneiden keräilijöiden näyttelykokoelmiin, keskustelemaan muiden alan harrastajien kanssa sekä tietenkin huutamaan itselleen mieleisiä merkkejä. Näyttelyihin ei voi tulla kuka tahansa keräilijä esittelemään kokoelmaansa, vaan näyttelykokoelmien on saavutettava alemmissa näyttelyluokissa tietynlaiset arvostelut ja sitä myötä pisteet päästäkseen seuraavan tason näyttelyihin. Näyttelyistä saa kuitenkin myös pelkkänä katsojana varmasti paljon ideoita ja inspiraatiota oman kokoelman kehittämiseen. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *